Få mer klarhet, oversikt og energi i hverdagen

Jeg ELSKER å få system på tankene mine!! Å få alt av tanker, planer og gjøremål ut og ned på papir hvor de kan bli sortert og prioritert er noe av det mest verdifulle jeg har lært meg de siste årene. Det er så utrolig klargjørende, frigjørende og energigivende. Det gjør meg også mer effektiv, strukturert og fokusert i hverdagen, og jeg anbefaler det på det varmeste! I tillegg er det gull verdt i kampen mot stress, misforståelser og frustrasjoner!!

Har du, som meg, ofte hodet fullt av tanker som svirrer rundt? Tanker som du ikke helt får tak på, og som fyker rundt og gir deg følelsen av uorden og lite oversikt? Tanker som kanskje også tapper deg for energi? Ønsker du å få tak på disse tankene, dra de ut av hodet ditt og plassere de i system som gir deg oversikt, ro og orden?

Eller har du tusen ting som skal gjøres, kanskje lite energi til å gjøre de, og null oversikt over alt som trengs å bli gjort? Er du desperat etter å få mer system, orden og oversikt, hjemme eller på jobb, eller begge plassene, sånn at du kan begynne å få unna ting, og samtidig føle deg trygg på at du gjør det viktigste først?

Eller kanskje utfordringen din er at du og din kjære ikke klarer å sette dere ned å bli enige om noe, og frustrasjonen over at dere ikke klarer å samarbeide gjør deg trist, motløs og oppgitt? Skulle du ønske det fantes en måte dere kunne møtes på, så dere kunne bli enige om en plan sånn at alt dere trenger å få gjort faktisk blir gjort?

Da kan det være at det er akkurat denne øvelsen du trenger!!

IMG_20140923_081407

Ved å tømme hodet og få alt du har av tanker ut og ned på papir
* får du sortert tanker og/eller gjøremål, og resultatet blir en velsignet ro i både kropp og hode!
* får du full oversikt over alt som skal gjøres, eller en oversikt over det du går rundt og tenker på!
* er det enkelt å lage deg en prioriteringsliste som viser deg hva som skal gjøres når!
* blir du mer effektiv, fokusert og strukturert i hverdagen!
* får du gjort alt som til enhver tid trengs å gjøres uten at det hoper seg opp og skaper stress, irritasjon og dårlige følelser!

Er du enslig og ikke har noen andre å ta hensyn til – sett i gang!

Har du familie med mann og kanskje også barn som skal ha sitt å si må du ta en innledende runde først, før du kan begynne på selv øvelsen, eller dere kan gjøre hele øvelsen sammen.

Det jeg og kjæresten min gjorde var at vi satte oss ned og tok en skikkelig diskusjon på alt som jeg hadde behov for å få tydeligere. Det var jeg som tok initiativ til samtalen, for jeg hadde hodet fullt av ullete og tåkete tanker og trengte å få dratt de ned. Han hadde i utgangspunktet ikke så mye å diskutere, for han visste hva som skulle gjøres, og hadde ikke noe behov for å skrive det ned. Erfaringen vi gjorde oss når vi hadde diskutert ferdige var at ting ble veldig mye tydeligere for både meg og han, og vi satt igjen med en skikkelig handlingsplan. Så dette funker, ingen tvil om det!!

Det som fikk det hele i gang var alle spørsmål jeg hadde. Hva tenker du om det? Hva synes du vi skal gjøre her? Hva haster mest å få gjort? Hva har vi økonomi til? Hva må gjøres aller først nå, og hva kan vente til senere? Still alle de spørsmålene du trenger å stille, også de som er vanskelige. Få alt på bordet, så du ikke sitter igjen med ubesvarte spørsmål når dere er ferdige. For ellers vil ikke denne øvelsen gi noe godt resultat, for du har jo fortsatt noe som ligger og lurer der oppe, ikke sant……?

For at dette skal fungere må dere lytte til hverandre og virkelig hører på det den andre har å si, gi hverandre tid og rom til å tenke, og ikke gi dere hvis det til tider går litt varmt. Ikke havn på defensiven og begynne å si at “det er som vanlig umulig å diskutere med deg”, eller “du hører jo aldri på meg, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg gidder dette”.

Er det du som har tatt initiativet til dette, ta da også ansvaret for å dra det i havn. Fortell den andre parten at dette er viktig for deg, at det er for mye som er ullent og bare svever oppe i luften og at du trenger å få tak på det så det blir mer konkret. Ta ansvar for å roe ned gemyttene hvis dere blir hissige. Men ikke gi deg! Kanskje må dere ta dette over noen dager. Sørg bare for at dere ikke slipper tråden. Avtal fra den ene gangen til den andre når dere skal sette dere ned igjen. Ellers har det veldig lett for å skli ut i sanden.

Når dere har fått luftet alt dere trenger å prate om, da kommer gevinsten!! Da ser dere ting tydeligere, vet hva som må gjøres i morgen, neste dag og hva som skal skje framover. Og DA kan du begynne å sette ting inn i system sånn at dere får en framdriftsplan. Og hva skjer når dere har en plan?

Dere får ting gjort!!

IMG_20141013_133858

HER ER ØVELSEN SOM TAR DEG, ELLER DERE, FRA KAOS TIL RO!

Steg 1.

Finn fram penn og papir og begynn å skrive ned ABSOLUTT ALT du kan komme på, absolutt alt! Om du må bruke 1 time, eller 3 timer, eller en ½ time er ikke det viktigste. Det viktigste er at du skriver til det er tomt, og du ikke kommer på noe mer å skrive. Hvis det er vanskelig i begynnelsen og det går tregt med å komme på noe, bare vær tålmodig. Det kommer, det kommer.

Steg 2.

Nå skal du sortere. Finn fram mange ark, gjerne kopipapir. Lag en overskrift på hver av dem. Det kan for eksempel være “Ting som haster”, Ting jeg skal sjekke ut”, “Ting som skal gjøres i år”, “ Ting jeg kan utsette til neste år”, “Ting jeg ikke lenger trenger å tenke på”, osv., osv. Eller det kan være “ Haster”, “Skal gjøres de neste 3 månedene”, “Skal gjøres de neste 6 månedene”, “Skal gjøres i år”, “Skal gjøres neste år”, “Kan droppes” osv., osv. Du vet aller best hva du trenger å ha som overskrifter. Så tro på deg selv og din egen kreativitet!

Steg 3.

Sett inn i en ukeplan eller en kalender 3 ting hver dag. Begynn med det du har funnet ut haster mest, ELLER det som både haster mest og du gruer deg mest til. Deretter fortsetter du nedover på lista. Når du gjør dette hver dag så er det utrolig hvor mye som blir gjort! Og den gode følelsen av å føle deg effektiv, energisk og strukturert, den får du med på kjøpet!

 

Denne øvelsen er inspirert av en teknikk jeg har lært hos Gry Sinding, som har online-kurset SkapDinDrømmejobb. Jeg har bestandig hatt behov for å skape orden ut av kaoset jeg til tider har hatt i hodet, og har med varierende hell prøvd meg fram for å finne noe som virket. Nå har jeg funnet det, og ELSKER det!!

Jeg håper dette inspirerer deg til å sette deg ned og ta jobben med å få tak i alt som svirrer rundt oppe i hodet, og gjøre det om til noe håndfast og konkret som du kan bruke i hverdagen.

Lykke til, og del gjerne tankene dine med meg enten under her eller på facebook! Følger du meg ikke allerede på facebook, så lik gjerne siden min. Der deler jeg jevnlig tips, kunnskap, tanker og annet som jeg tenker du kan ha bruk for. Håper vi ses!

Varm klem fra Vivianne Helen

Leave a reply